четвртак, 16. октобар 2014.

Lisnata pogača





Potrebno je:

2 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika soli
1 kašika suva kvasca
1 dcl jogurta
2 jaja
1 belance
700 gr brašna

100 gr maslaca za premazivanje testa
Za posipanje:
semenke lana i susama

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac, da stane 5 minita pa dpdati 2 jaja, 1 belance, 1 dcl jogurta, so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kada testo nadodje, podeliti na 8 delova. svaki deo razvaljati veličine manjeg tanjira,  premazati istopljenim maslacem, staviti krugove testa jedan na drugi samo 8 krug  testa ne mazati.
Tako složene krugove testa razvaljati u obliku pravougaonika debljine 1 cm. Saviti testo u rolat i iseći na trouglove.
Uzeti dublju posudu prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje.( Ja sam koristila pliću posudu, ali sam stavila po obodu posude papir za duplo veći  od posude).
Redjati trouglove testa jedan do drugog ( malo jedan deo da predje preko drugogdela) u krug u posudi i unutra. Ostaviti da nadolazi 40 minuta, premazati sa umućenim 1 žumancetom sa 1 kašikom  ulja i 1 kašikom  mleka. Unutra kruga pogače posuti semenkama lana a okolo semenkama susam.
Peći na 170 stepeni 35 - 40 minuta. Posle 25  miuta staviti po vrhu papir da nam pogača ne izgori i peći.
















Постави коментар