недеља, 19. октобар 2014.

Bakine krofne





Godinama spremam ovakve krofne,  mekane, šuplje, posle prženja  možemo ih posuti  šećerom u prahu i vanilin šećerom, puniti nutelom, džemom, kuvanim pudingom...
Od ove količine testa  izadje 19-20 krofni prečnika  8 cm. Postupak izrade ovih krofni je malo drugačiji  od ostalih krofni a rezultat je super.

Potrebno je:

1,5 dcl mleka
1,5 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 jaje
1 kašika ulja
prstohvat soli
500 gr brašna

Za posipanje:

šećer u prahu
1 kesica vanilin šećera
ulje za prženje krofni

Priprema:

U mlako mleko i vodu staviti 1 kašiku šećera i 1 kašiku kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 1 kašiku ulja, 1 jaje, prstohvat soli i brašno. Zamesiti testo, koje je mekše i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje staviti ga na radnu površinu posutu brašnom i izraditi dodavati po malo brašna da se ne lepi za radnu površinu.
Razvaljati testo 1 cm debljine i po njemu poprskati hladno mleko ( staviti prste u mleko i tako 2-3 puta sa prstiju poprskati mleko po testu), preklopiti kao lisnato testo i ostaviti da stane 15 minuta. Opet razvaljati poprskati hladnim mlekom, preklopiti i ostaviti da stane 15 munuta. Dva puta se testo preklapa sa stajanjem od 15 minuta. Drgi put odstajalo testo razvaljati kalupom ili čašom prečnika 8 cm vaditi krugove, redjati na stolnjak, da stanu 15 minuta i pržiti na zagrejanom ulju na podeok 2 od mogućih 3.
Pržene krofne stavljati na papir da se ocede od ulja i posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Možemo ih puniti nutelom ili džemom  ili kuvanim pudingom, tako što malo preko polovine presečemo i punimo jer je svaka šuplja.


























1 коментар :

  1. Nikako mi nije jasno što je s vama svima i tim šupljim krafnama koje su svima hit. I moja baka je radila takve krafne. I moja mama radi takve krafne. Ja nikad nisam voljela te njihove krafne jer ja ne volim jesti zrak. To je samo ta neka kora, ljuštura, a u sredini: NIŠTA. Što bi to trebalo biti dijetna, zdrava varijanta??? Ok, nije to zdrava hrana, svejedno je to masno itd., ali naravno da ta prazna ljuštura ima manje kalorija jer pojede se manje tijesta: u krafni, unutra nema tijesta, ima samo zrak! Kad prerežem tu bakinu krafnu, meni je to prejezivo, unutra je samo šupljina (to su fakat ko jezive krafne za Noć vještica). U pravoj, „punoj“ krafni, koju kad prerežeš, vidiš puuuuuuuuuuuuuuuuno fiiiiiiiiiiiiiiiiiinog mekanog žutog tijesta, a ne ništavilo.
    I susjeda je radila te šuplje krafne, njezin sin to nikad nije volio, on je uzeo tu krafnu, stavio ju na dlan i pritisnuo drugim dlanom, naravno pritom se onaj zrak iz ljušture ispuhao, krafna se bez problema spljoštila i onda je on komentirao: ma kakva krafna, to je palačinka.
    Vi stvarno to jedete takvo radi tih nekih zdravstvenih razloga, jedete taj zrak, odnosno te šuplje krafne? Kako ste vi svi sigurno mršavi. Od zraka moraš biti mršav.
    To je kao da umjesto čokolade jedeš omot u koji je čokolada bila zamotana.

    ОдговориИзбриши