Dren je samoniklo razgranato drvo u obliku grma. Plodovi su sitne, duguljaste bobice oporog ukusa, Srazrevaju od jula do sredine oktobra što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine. Kada sazru, postanu tamnocrvene boje i omekšaju, slatko-kiselog su ukusa i jedu se kao sveže ukusno voće.
Imaju dosta vitamina C (čak dvostruko više od pomorandže), tanina i pektina.
Tanini i pektini povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva, pa su drenjine odličan lek protiv proliva i drugih oboljenja organa za varenje. Od plodova ali i od kore drena pripremaju se čajevi i drugi lekoviti preparati za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijareje, šećerne bolesti i za zaceljivanje rana.
Od zrelih plodova drena pravi se slatko, kompot, džem, liker i sok.
Svake godine kada plodovi drenjine sazru, pravim ovaj liker koji je jako ukusan i ima lepu crvenu boju.
Ovo je osnovna mera, ako želimo veću količinu povećavamo sastojke.
Potrebno je:
500 gr drenjina
1 litar vode
500 gr šećera
4 dcl domaće rakije
1 dcl ruma
Priprema:
Drenjine oprati, staviti u posudu, dodati vodu i kuvati 30 minuta.
Dok je još toplo masu ispasirati.
U ispasiranu masu dodati 500 gr šećera i kuvati dok se šećer istopi.Skinuti sa vatre i ukloniti penu po vrhu.
U mlako dodati 4 dcl domaće rakije ( koristim rakiju od jabuka) i 1 dcl ruma. Izmešati i pakovati u flaše.
Нема коментара :
Постави коментар