понедељак, 29. септембар 2014.

Aromatična pogača




Ovoj  mirisnoj i jako ukusnoj pogači ne možemo odoleti.

Potrebno je:

Za testo:

3 dcl mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
4  kašike ulja
500 gr brašna

Za oblaganje testa:

150 gr mesnate slanine ili šunke
1 kašika ulja
2 kašike maslaca
3 prstohvata tucane crvene paprike
3-4 manja čena bela luka
1 kašičica sveže seckana ruzmarina ili sušena
1 kašičica origana
1 kašika seckana sveža peršuna
1/2 zelene  manje paprike
1 kašika parmezana
 rendani kačkavalj

Priprema:

Zamesiti testo. U mlaku vodu staviti kvasac i šećer, da stane 5 minuta pa dodati ulje, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme, mesnatu slaninu ili šunku sitno izrezati na kockice, sitno na kockice izrezati papriku, beli luk ispasirati.
Na ulju i maslacu propržiti kockice slanine, dodati pasiran beli luk i seckanu papriku seckani ruzmarin i peršun, još 2 minuta pržiti  pa dodati origano, tucanu papriku, izmešati skinuti sa vatre i dodati 1 kašiku rendana parmezana.
Nadošlo testo podeliti na 24  dela ( najlakše je  podeliti testo na 2 dela, razvaljati u krug i svaki krug podeliti na 12 delova).
Svaki delić testa razvaljati u prutić dužine 15 cm i napraviti čvor od testa.
Smesu od slanine i začina staviti u duboku posudu, dodati čvoriće testa, dobro izmešati da se testo obloži smesom ( dodavati u smesu 2-3 čvorića testa obložiti smesom, pa sledeća 2-3 čvorića, obložiti smesom, tako raditi malo po malo da se čvorići testa ne zalepe jedan za drugi).
Čvoriće testa redjati u tepsiju prečnika 25 cm, prethodno obloženu papirom.
Ostaviti da stane 30 minuta posuti rendanim kačkavaljem i peći na 180 stepeni 30- 40  minuta.
Ja sam 10 minuta pred kraj pečenja posula rendanim kačkavaljem i vratila u rernu da se dopeče.

















Постави коментар