петак, 01. август 2014.

Torta sa jabukama i karamel prelivom





Potrebno je:

 10 jabuka srednje veličine

Za punjenje jabuka:

150 - 200 gr mlevenih oraha
13 kašika šećera
3 kašike meda
50 gr maslaca
1 kašičica cimeta

Za koru:

4 jaja
8 kašika šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka

Za karamel preliv:

3 kašike šećera
100 gr slatke pavlake

Priprema:


Pomešati mlevene orahe, 3 kašike šećera,3 kašike zagrejana meda.
Jabuke oguliti. izdubiti spravicom za dubljenje jabuka. Izdubljene jabuke napuniti mešavinom od mlevenih oraha, meda i šećera. Jabuke staviti u posudu prečnika 28 cm a dubine 10 cm.
Preko jabuka posuti mešavinu od 10 kašika šećera i 1 kašičicu cimeta i  maslac isečen na listiće.
Peći jabuke na 200 stepeni 15 minuta.( jabuke ne smeju da budu prepečene već samo malo mekane, probati čačkalicom da li su mekane)
Za to vreme umutiti koru.
Umutiti 4 belanaca sa 8 kašika šećera, dodati 4 žumanca muteći jedno po jedno. Dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Pečene jabuke izvaditi iz rerne preko staviti umućenu masu od jaja i sve skupa peći na 170 stepeni dok se kora ne ispeče.
Kad se ispeče izvaditi iz rerne i staviti na tacnu ustvari prevrnuti, da kora dodje do tacne a jabuke gore. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka i ovim premazati hladnu tortu.
Na laganoj vatri karamelisati 3 kašike šećera, dodati 100 gr slatke pavlake i na tihoj vatri kuvati da se karamel otopi. Prohladiti i išarati  po šlagu.
























Постави коментар