уторак, 12. август 2014.

Pide sa sirom





Ovo je Turski specijalitet poznat u svetu. Punjenje može biti od mesa, povrća , sira. Kad sam prvi put videla recept u nekim novinama, pravila sam, punila sam sa  mesom ili  sirom, testo sam koristila iz recepta kao osnovu, vremenom sam uz razne izmene došla do ovog testa, po meni najbolje.Od ove količine testa i fila, dobijemo 6 pida, srednje veličine.

Potrebno je:

1 dcl mleka
1 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika kvasca
1 jaje
2 kašike ulja
1 kašičica soli
400 gr brašna

Punjenje:

200 gr sira ( feta ili sitni sir)
1 jaje
2 kašike seckana peršuna
mlevena bibera
2-3 prstohvata tucane ljute paprike

Priprema:

U mlao mleko i mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 2 kašike ulja, 1 kašičicu soli i 400 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti punjenje. U posudu izmešati sir, 1 jaje, seckani peršun i dodati mleveni biber i tucanu papriku.
Nadošlo testo izraditi podeliti na 6 delova. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik dužine 15- 18 cm. Na testo staviti 2 kašike fila.
Na oba kraja razvaljanog testa spojiti prstima ivice testa, da dobijemo oblik čamčića,  staviti na pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim delovima testa.
Ostaviti testo da stoji 10 minuta.
Pomešati 1 kašičicu vode i 1 kašičicu ulja premazati samo testo i peći na 200 stepeni 20 -25 minuta.
Ostaviti da stanu 15 minuta, tada omekšaju budu mekane.




















Постави коментар