уторак, 08. јул 2014.

Kuglica kocke





Jako ukusne kocke, spoj sipkavog  i  biskvitnog testa sa džemom, orasima i pudingom.


 Potrebno je:

Za sipkavo testo:

125 gr maslaca
4 kašike šećera u prahu
1 jaje
1 dcl ulja
4 kašike soka od limuna
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za biskvitno testo:

2 jaja
3 kašike šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
!/2 kašičice praška za pecivo

Fil za premazivanje:

5-6 kašika džema od šljiva ( može i kajsija)
1oo gr mlevenih oraha
100 gr šećera
1 kašika kakaoa
1 kašičica cimeta

Fil sa pudingom:

5 dcl mleka
3 kašike šećera
1 puding od vanile

Za posipanje kolača:

mleveni orasi

Priprema:

Napraviti sipkavo testo. Umutiti maslac sa šećerom u prahu dodati 1 jaje, ulje, sok od limuna, brašno i prašak za pecivo. Izraditi testo, uviti u steč foliju i ostaviti da stoji 2 sata u frižideru.
Za to vreme pomešati mlevene orahe,  šećer, cimet i kakao.
Od odstajalog sipkavog testa uzeti 400 gr i od te količine napraviti 40 kuglica. Ostatak sipkavog testa razvaljati u pleh veličine 20 x 30 cm, prethodno obložen papirom.
Preko razvaljanog testa premazati džem, preko džema posuti mlevene orahe pomešane sa šećerom, cimetom i kakaom.
Napraviti biskvitno testo. Umutiti 2 belanca, dodati 3 kašike šećera, dodati  2  žumanca, pa 3 kašike ulja, 3 kašike mleka, 4 kašike brašna, kakao i prašak za pecivo.
Umućeno biskvitno testo staviti preko fila od mlevenih oraha.
Kuglice sipkavog testa staviti na biskvitno testo, praviti malo rastojanja izmedju njih.
Složen kolač peći na 170 stepeni 35 -40 minuta.
Kad se ispeče i ohladi staviti fil od pudinga.
Kada ispečemo kolač 1/2 kuglice će biti van biskvitne kore, taj deo će popuniti puding kad prelijemo.
U 5 dcl mleka i 3 kašike šećera, kuvati 1 puding od vanile. Kad se skuva, toplim pudingom preliti kolač. Dok se puding nije stegao posuti mlevenim orasima.
Kada sečemo kocke, pazimo da nam rez bude preko sredine kuglice i da 2 kuglice dodju u 1 kocki.




















Ovako je napravila po ovom receptu Ljiljana Vukosavljević




Постави коментар