Ovo je jako ukusna, sočna torta. Recept sam dobila davno od prijateljice i od tada kada sam u dilemi koju tortu praviti, ona se uvek nadje u najužem izboru.
Potrebno je:
Za 2 kore od belanaca:
10 belanaca
400 gr šećera
200 gr seckanih oraha
4 kašike prezle
Za tamnu koru:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
Preliv za tamnu koru:
3 dcl mleka
3 kašika šećera
100 gr čokolade
Za fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
200 gr maslaca
Za ukrašavanje:
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode
Priprema:
Crna kora. Umutiti 5 belanaca, dodati 5 kašika šećera,dodati 5 žumanaca, 5 kašika brašna i 2 kašike kakaoa.
Masu staviti u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom. Peći na 180 stepeni 15 minuta.
Kora od belanaca. Umutiti 5 belanaca sa 200 gr šećera da bude dobro čvrsto, dodati 100 gr seckanih oraha i 2 kašike prezle. Izmešati i masu staviti u tepsihu prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom. Peći koru na 160 stepeni 40 minuta.
Ispeći još jednu ovakvu koru.
Fil: Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati u 200 gr umućena maslaca i skupa dobro još umutiti.
Preliv za crnu koru: Mleko, šećer i čokoladu prokuvati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi.
Filovati tortu: Na tacnu staviti koru od belanaca, preko fil, crna kora. Preko crne kore staviti hladan preliv od čokolade i mleka. Sipati malo po malo, viljučkom bockati koru da preliv udje i koru. Preko fil, kora od belanaca, fil.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.
Dano ,ko je majstor vidi se! Fantastična torta!
ОдговориИзбришиHvala Džoli, veliki pozdrav!
ОдговориИзбриши