петак, 18. јул 2014.

Kenedi torta






Ovo je jako ukusna, sočna torta. Recept sam dobila davno od prijateljice i od tada kada sam u dilemi koju tortu praviti, ona se uvek nadje u najužem izboru.

Potrebno je:

Za 2 kore od belanaca:

10 belanaca
400 gr šećera
200 gr  seckanih oraha
4 kašike prezle

Za tamnu koru:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa

Preliv za tamnu koru:

3 dcl mleka
3  kašika šećera
100 gr čokolade

Za fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
200 gr maslaca

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Crna kora. Umutiti 5 belanaca, dodati 5 kašika šećera,dodati 5 žumanaca, 5 kašika brašna i 2 kašike kakaoa.
Masu staviti u tepsiju  prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom. Peći na 180 stepeni 15 minuta.
Kora od belanaca. Umutiti 5 belanaca sa 200 gr šećera da bude dobro čvrsto, dodati 100 gr seckanih oraha i 2 kašike prezle. Izmešati i masu staviti u tepsihu prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom. Peći koru na 160 stepeni 40 minuta.
Ispeći još jednu ovakvu koru.
Fil: Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera. Kuvati na pari dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati u 200 gr umućena maslaca i skupa dobro još umutiti.
Preliv za crnu koru: Mleko, šećer i čokoladu prokuvati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi.
Filovati tortu: Na tacnu staviti koru od belanaca, preko fil, crna kora. Preko crne kore staviti hladan preliv od čokolade i mleka. Sipati malo po malo, viljučkom bockati koru da preliv udje i koru. Preko fil, kora od belanaca, fil.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.
















Постави коментар