среда, 14. мај 2014.

Malaga torta




Ovo je jedna od kremastih torti, a parče više su tražile i osobe koje inače ne vole slatkiše.


Potrebno je:

Za kore:

6 jaja
2 šolje šećera ( šolja od 150 ml)
1 šolja ulja
2 šplje brašna
2 kašičice praška za pecivo
8 belanaca
12 kašika šećera
8 kašika mlevenih oraha

Za fil:

8 žumanaca
12 kašika šećera
2 pudinga od vanile
4 kašike ruma
6 dcl mleka
5 dcl slatke pavlake za šlag
1 kesica ( 10 gr) želatina
200 gr suva groždja
malo ruma

Za prelivanje kora:

200 gr čokolade
6 kašika ulja

Za sirup za kore:

2 kašike šećera
2 kašike ruma
10 kašika vode

Za ukrašavanje:

5 dcl slatke pavlake za šlag

Priprema:

Umutit 3 jaja sa 1 šoljom šećera da bude gusto, dodati ulje, brašno i prašak za pecivo.
Masu staviti u pleh veličine 20 x 35 cm, prethodno obložen papirom.
Umutiti 4 belanca sa 6 kašika šećera, dodati 4 kašike mlevenih oraha. Masu staviti u pleh preko  mase od jaja. Pažljivo rasporediti i poravnjati da se mase ne sjedine.








Peći na 160 stepeni 40 minuta.
Ispeći još jednu ovakvu koru, tako da imamo 2 kore.
Istopiti 200 gr čokolade i 6 kašika ulja, preliti obe kore i ostaviti da se  ohladi.





Napraviti fil: Umutiti 8 žumanaca sa 12 kašika šećera, 2 pudinga od vanile, 4 kašike ruma, 1 dcl mleka i staviti u 5 dcl kipuća mleka i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Sirup za kore: U posudu staviti 10 kašika vode, 2 kašike ruma i 2 kašike šećera, da provri i ostaviti da se ohladi.

U posudu staviti 200 gr suva groždja preliti sa malo ruma i ostaviti da stane.

Umutiti 5 dcl slatke pavlake, dodati hladan fil i suvo groždje natopljeno u rumu.
Jednu kesicu želatina staviti u posudu preliti sa 4 kašike vode, i ostaviti da nabubri. Kad nabubri na tihoj vatri otopiti, dodati filu i sve dobro umutiti.




Filovati tortu:

Uzeti jednu koru sa donje strane poprskati sa kuvanim hladnim sirupom, staviti na tacnu, premazati sa 1/2 fila, staviti drugu koru poprskanu sa donje strane sirupom, staviti 2/2 fila. 







Umutiti  5 dcl slatke pavlake i ukrasiti tortu.


























Постави коментар