недеља, 20. април 2014.

Sočna čokoladna torta






Ovo je divna sočna čokoladna torta.

Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
8 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike mleka
6 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
4 belanca
200 gr šećera
150 gr seckanih oraha
1 kašika brašna

 Za fil:
4 žumanca
100 gr šećera
1 dcl mleka
1 kašika gustina
200 gr maslaca
5 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade
Potrebno je još:
1 dcl čokoladnog mleka
100 gr šlag krema u prahu

Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati 4 žumanca, ulje. mleko i na kraju brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.
Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Peći koru na 180  stepeni od 20-25 minuta. Koru dobro ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.

Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera i dodati 150 gr seckanih oraha i 1 kašiku brašna. Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Koru peći na 160 stepeni 40 minuta.

Fil 1: Umutiti 4 žumanca sa 100 gr šećera, 1 vanilin šećerom, 1 dcl mleka i 1 kašikom gustina. Ovo kuvati na tihoj vatri dok se ne skuva. Kad se ohladi dodati 200 gr maslaca prethodno umućena
.
Fil 2: U posudu staviti 5 dcl slatke pavlake i 200 gr čokolade. Zagrevati na tihoj vatri da se čokolada istopi. Pavlaka ne sme da provri. Kad se čokolada istopi dobro ohladiti ( ja ostavim preko noći u frižideru) i umutiti mikserom da bude kremasto.

Filovati tortu. Na tacnu za tortu staviti jednu tamnu koru . Koru  poprskati  sa 1/2 dcl čokoladnog mleka. Preko kore staviti  fil 1, pa fil 2. Preko fila 2 staviti koru od belanaca, pa preko fil 1, fil 2, pa tamna kora i fil 1. Okolo toru premazati sa čokoladnim filom. Umutiti 100 gr šlag kema u prahu sa 1 dcl vode , napraviti ružice i ukrasiti tortu.

















Постави коментар