понедељак, 17. децембар 2018.

Domaća sardina





Potrebno je:

2 kg girica
1 dcl jabukovog sirćeta
2 dcl belog vina
morska so
1 veza peršuna
2 člista lovora
3-4 dcl ulja


Priprema:


Giricama odseći glavu i očistiti od iznutrice, oprati i ubrusom posušiti.
Na dno ekspres lonca na paru staviti štapiće za ražnjiće kao rešetku preliti malo uljem, poredjati red girica, posoliti, posuti jabukovim sirćetom i  seckanim peršunom. Tako redjati dok ne poredjamo girice. Dodati lovor, belo vino i ulje. Ulja dodati toliko da prekrije girice.
Staviti lonac na vatru poklopiti i kuvati od kad para počinje da izlazi 2 sata. Ostaviti da se ohlade u loncu pa izvaditi u posudu.
























Oblande sa ratlukom






Potrebno je:


1 pakovanje većih oblandi
1400 gr ratluka sa ukusom ruže
1 limun
2 dcl vode
250 gr margarina
150 gr seckanih oraha


Priprema:


Limun dobro oprati zamrznuti i najsitnije izrendati.
Ratluk samleti na mlin od mesa.
U posudu staviti mleveni ratluk, rendani limun, vodu, margarin  i kuvati na tihoj vatri dok se masa ne ugreje i sjedini. Dodati seckane orahe.
Masa dok je topla filovati oblande, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohlade. Seći na kocke.







































недеља, 9. децембар 2018.

Štanglice sa medenim srcem





Potrebno je:

250 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina
3 kašike džema od kajsije
300 gr mlevenog medenog srca
200 gr mlevenih oraha
400 gr mlevenog keksa
100 gr bele čokolade
100 gr crne čokolade
6 kašika ulja


Priprema:


Medeno srce malo usitniti i samleti u električnom secku.
U posudu staviti 250 gr šećera, 2 dcl vode, kuvati dok se žećer ne istopi dodati 250 gr margarina, 3 kašike džema od kajsije i kuvati dok se margarin ne istopi.
Skinuti sa vatre i dodati mlevene mleveno medeno srce, mlevene orahe i mleveni keks.
Izmešati i toplu masu izliti u kalup veličine 27 x 22 cm.
Ostaviti da se ohladi pa preliti  belom čokoladodom istoljenom sa 3 kašike ulja. Ostaviti da se stegne pa preliti crnom čokoladom istopljenom sa 3 kašike ulja. Ukrasiti istopljenom belom čokoladom.































недеља, 2. децембар 2018.

Susam bajadera







Mnogo ukusna bajadera sa susamom


Potrebno je:

Za prvi sloj:

200 gr šećera
1,5 dcl vode
125 gr margarina
100 gr pečenog susama
200 gr mlevenog keksa
1 kašika meda

Za drugi sloj:

100 gr čokolade
3 kašike ulja

Za treći sloj:

200 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina
200 gr pečenog mlevenog susama
200 gr mlevenog keksa

Za glazuru:

100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Susam staviti u suvu posudu i  na tihoj vatri uz mešanje pržiti da bude svetlo žute boje. Kada se ohladi 200 gr samleti na električnom mlinu za kafu a 100 gr ostaviti nesamleveno.
U suvu posudu staviti 200 gr šećera i karamelisati da bude svetlo braon boje, dodati 1,5 dcl vode i na tihoj vatri kuvati dok se karamel ne istopi, dodati margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 1 kašiku meda, 100 gr pečenog susam i 200 gr mlevenog keksa. Toplu masu staviti u kalup 27 x 19 cm, izravnjati.
Istopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja i preliti preko mase. Ostaviti dobro da se ohladi.
U posudu staviti 200 gr šećera, 1 dcl vode i kuvati dok se šećer ne istopi, dodati 125 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 200 gr pečenog mlevenog susama i 200 gr mlevenog keksa. Masu ohaditi da bude mlaka i staviti preko prvog sloja prelivenog čokoladom.
Istopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja i preliti kolač.






































































понедељак, 19. новембар 2018.

Mini krofnice





Najbolje i najmekše krofnice

Potrebno je:

2 dcl mleka
4 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
2 čepa od flaše rakije
1 dcl ulja
2 jaja
500 gr brašna
šećer u kristalu


Priprema:


U 2 dcl mlakog mleka staviti 4 kašike šećera i 1 kašiku suvog kvasca, da stane 5 minuta pa dodati, ulje, 2 jaja, vanilin šećer, prstohvat soli, rakiju i 250 gr brašna. Dobro umutiti mikserom i dodati još 250 gr brašna umesiti varjačom.
Ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu. Kad nadodje izmesiti testo na blago pobrašnjenu radnu površinu razvaljati 2 cm debljine. Krofnice vaditi čašicom za rakiju. Ostaviti da stanu 15 - 20 minuta i pržiti u vrućem  ulju sa jedne i druge strane. Prilikom prženja one se same okreću ako neće malo ih pogurati varjačom.Tople uvaljati u šećer u kristalu.


























недеља, 18. новембар 2018.

Raspucanci sa jabukom





Potrebno je:


125 gr maslaca ili margarina
2 kašike šećera
1 jaje
1/2 kašičice djumbira u prahu
1/2 kašičice cimeta
250 gr brašna
50 gr gustina
1/2 kesice praška za pecivo
1 jabuka
šećer u prahu


Priprema:


Umutiti maslac sa šećerom, dodati 1 jaje, djumbir, cimet, brašno, gustin i prašak za pecivo.
Dodati 1 oguljenu i na sitne kockice iseckanu jabuku. Dobro rukom izraditi ostaviti da stane 1 sat u frižideru i napraviti kuglice ( izadje 30 kuglica) uvaljati dobro u šećer u prahu, staviti u pleh obložen papirom i peći na 180 stepeni 15-20 minuta. ( Testo kad se umesi bez jabuke je čvršće ali kad se doda seckana jabuka bude mekanije)