среда, 27. јул 2016.

Čoko kokos fantazija




Jako ukusna, kremasta  i sočna torta sa čokoladom i kokosom.


Potrebno je za korice:

6 jaja
12 kađika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
3 kašike kakaoa
3 kašike brašna
3 kašike gustina
1.5 kašičica praška za pecivo

Za ganache kremu:

200 ml slatke pavlake
150 gr čokolade

Za fil:

1 litar mleka
2 kesice vanilin šećera
8  kašika šećera
1 puding od vanile
5 kašika gustina
100 gr kokosa
300 ml slatke pavlake

Priprema:

Ispeći jednu koricu. Umutiti 2 belanceta sa 4 kašike šećera, dodati žumance, 1 kašiku ulja, 1 kašiku mleka, 1 kašiku brašna, 1 kašiku gustina, 1 kašiku kakaoa i 1/2 kašičice praška za pecivo.
Masu staviti u kalup prečnika 23-24 cm, prethodno obložen papirom i peći na 170 stepeni 15 minuta.
Ispeći još ovakve 2 korice i ostaviti da se hlade.
Napraviti ganache kremu za premazivanje korica.
U posudu staviti 200 ml slatke pavlake i 150 gr čokolade na kockice i kuvati na vatri dok se čokolada ne istopi ( masa ne sme da provri). Prohladiti, premazati sve 3 korice i ostaviti da se ganache krema ohladi.
Napraviti fil. U posudu staviti 8 dcl mleka, 8 kašika šećera, 2 kesice vanilin šećera,  kuvati na vatri.
Umutiti skupa 1 puding od vanile, 5 kašika gustina i 2 dcl mleka,  dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr kokosa, izmešati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 300 ml slatke pavlake. Hladan fil sa mlekom i kokosom prvo umutiti mikserom pa dodavati kašiku po kašiku umućene slatke pavlake muteći mikserom.
Filovati tortu. Koricu  sa ganache kremom premazati sa filom, pa druga korica, fil, treća korica, premazati filom po vrhu i okolo torte.
Tortu posuti kokosom i ukrasiti istopljenom čokoladom.











































субота, 23. јул 2016.

Čoko malina kocke





Potrebno je:

Za koru:

3 jaja
200 gr šećera
1 kesica vanilin šećera  ( 10 gr)
1 dcl ulja
1 dcl mleka
2 pudinga od čokolade
1 kašika kakaoa
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
400 gr malina

Za fil 1:

3 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade

Za fil 2:

100 gr šlag krema u prahu
1,5 dcl vode
čokolada za ukrašavanje

Priprema:

U mutiti 3 žumanceta sa 200 gr šećera i 1 kesicom vanilin šećera, dodati ulje, mleko, prah od čokoladnog  pudinga, brašno, kakao, prašak za pecivo i sneg od umućena 3 belanceta.
Masu izmešati, staviti u kalup veličine 20x30 cm prethodno pouljen i posut brašnom. Po vrhu rasporediti 400 gr malina. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
Dok se kora peče i hladi napraviti fil 1. U posudu staviti slatku pavlaku, dodati kockice čokolade i kuvati na tihoj vatri ( masa ne sme da provri), dok se čokolada ne istopi. Dobro ohladiti u frižideru najmanje 2-3 sata, umutiti mikserom i premazati hladnu koru.
Umutiti šlag krem u prahu sa vodom i premazati preko prvog fila. Ukrasiti rendanom čokoladom.
Ohladiti i seći na kocke.













Sirup od maline






Ovo je jako dobar sirup koji pravim svake godine. Sirup možemo razrediti gaziranom vodom ili običnom vodom.

Potrebno je:

3 kg malina
2 litra vode
šećer ( oko 4 kg)
3 kesice limuntosa ( 30 gr)

Priprema:

Za pripremanje ovog sirupa koristim pasirku za paradajz i meko voće i plastično sito.
Maline oprati dobro ocediti staviti u posudu, izgnječiti ih spravicom za gnječenje krompira, dodati 3
kesice limuntosa i 2 litra hladne vode.
Ostaviti da stoji 24 časa, staviti na vatru da provri i dok je masa topla ispasirati na spravici  za pasiranje i dobijenu tečnost procediti na sito. Raditi dok je masa topla bolje se pasira i cedi.
Na svaki dobijeni litar tečnosti staviti 1 kg šećera.
Staviti na vatru i kad provri kuvati 3-4 minuta. Penu na vrhu skinuti i sirup sipati u zagrejane staklene flaše prethodno oprane i sterilisane u rerni na 100 stepeni 20 minuta.
Flaše  zatvoriti zatvaračima pokriti stolnjakom i ostaviti da se ohlade.

























петак, 10. јун 2016.

Bronhi kocke





Potrebno je:

Za koru:

2 čaše ( od 2 dcl) brašna
1 čaša šećera
1/2 čaše ulja
1/2 čaše kakaoa
2 čaše soka iz kompota od višanja
2 kašike sirćeta
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli

Preliv za koru:

1 dcl vode
3 kašike kakaoa
5 kašika šećera

Fil prvi:

200 gr čokolade
3 dcl slatke pavlake

Fil drugi:

2 dcl slatke bavlake
100 gr bronhi bombona


Priprema:

Napraviti koru. U posudu staviti brašno, šećer, ulje, kakao, kompot, prašak za pecivo, sirće i umutiti mikserom da se sastojci sjedine.
Masu staviti u kalup dimenzije 20x30 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni 25-30 minuta.
U posudu staviti 1 dcl vode, 3 kašike kakaoa, 5 kašika šećera i kuvati dok se šećer ne istopi i toplim preliti koru i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 3 dcl slatke pavlake dodati 200 gr čokolade i kuvati dok se čokolada ne istopi ( masa ne sme da proključa). Dobro ohladiti i umutiti mikserom i premazati koru.
U posudu staviti 100 gr seckanih bronhi bombona i 2 dcl slatke pavlake, kuvati dok se bonbone ne istope ( masa ne sme da provri), dobro ohladiti i umutiti mikserom.
Premazati preko fila od čokolade.
Ukrasiti kolač rendanom čokoladom.

























уторак, 31. мај 2016.

Hrono proja sa spanaćem




Odlična proja za doručak ko je na Hrono režimu ishrane

Potrebno je:

200 gr seckanog ocedjenog spanaća
200 gr sitnog sira
150 gr ovsenog brašna
150 gr ječmenog brašna
100 gr prosa
2 kašike mlevenog lana
1/2 dcl istopljene masti
1 kesica praška za pecivo
morska so
gazirana voda

Za posipanje:

semenke susama


Priprema:

Spanać sitno iseckati posoliti da stane 5-10 minuta i ocediti.
Proso i semenke lana samleti u električnom mlinu za kafu.
U posudu staviti spanać, sir, ovseno, ječmeno brašno, mleveni proso i lan, istopljenu mast, so, prašak za pecivo. Izmešati i dodati gaziranu vodu, zamesiti testo gustine kao i za običnu proju.
Staviti u kalup prečnika 30 cm, prethodno podmazan sa masti.
Po vrhu posuti semenkama susama i peći na 200 stepeni 30-35 minuta. Prohladiti i iseći na kocke.












понедељак, 30. мај 2016.

Medene susam kuglice





Potrebno je:

250 gr susama
100 gr meda
100 gr putera ili margarina
1 kašičica djumbira u prahu
1 kašičica cimeta
mleveni orasi


Priprema:

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Susam staviti u tepsiju pa uzagrejanu rernu i peći 10 minuta uz povremeno mešanje.
Ohladiti i samleti u električnom mlinu za kafu.
Na tihoj vatri istopiti med i puter, dodati djumbir i cimet i staviti u mleveni susam, izmešati da se dobro sjedini i ostaviti da stoji u frižideru 1 sat.
Od odstajale mase praviti kuglice i uvaljati u mlevene orahe.