субота, 2. јануар 2016.

Zapečena piletina sa knedlama





Potrebno je:

2 pileća bataka i 2 karabataka
2 kašike ulja
1 glavica crna luka
so, mleveni biber
400 gr pelata iz konzerve

Za knedle:

500 gr kuvanog krompira
1 jaje
1 kašika putera
 1/2 kašičice soli
200 gr brašna
100 gr rendanog  sira

Priprema:

Napraviti knedle. Krompir skuvati u ljusci, oguliti i izgnječiti jedan po jedan, dodati puter, jej, so  i brašno. Zamesiti testo i praviti kuglice veličine oraha.
Na 2 kašike ulja pržiti  sa obe strane 2 bataka i 2 karabataka, posoliti, pobiberiti,  dodati sitno seckan crni luk i na tihoj vatri uz povremeno mešanje pržiti 10-15 minuta. Dodati pelat iz konzerve i sve izmešati.
Staviti piletinu  u pouljenu posudu za pečenje.
U veću posudu staviti vodu da vri spustiti knedle da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu, vaditi ih rešetkastom kašikom, uvaljati u rendani sir i poredjati ih na piletinu.
Peći na 200 stepeni 30 minuta da se zapeče i požuti.

















петак, 1. јануар 2016.

Vlaška pita sa sirom




Potrebno je:

Za testo:

2,5 dcl gazirane vode
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
500 gr brašna

Potrebno je još:

300 gr punomasnog sira u kriškama

Za potapanje testa:

1/2 dcl ulja

Za premazivanje:

1 zumance
1 kašika ulja
semenke susama

Priprema:

U mlaku gaziranu vodu staviti kvasac, šećer da stane 3 minuta, dodati so, ulje, 1 jaje i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
Kad nadodje testo podeliti na 12 delova i oblikovati u loptice.
U posudu staviti 1/2 dcl ulja, pa poslagati u tu posudu loptice testa uvaljane u ulje sa svih strana.
Da stanu 10-15 minuta.
Pripremiti tepsiju prečnika 30 cm.
Tri loptice testa uzimati pa rukama istanjiti i staviti u tepsiju jednu do druge da bi se prekrilo dno tepsije.
Preko razvučenog testa narendati sira, pa opet prekriti s tri istanjene loptice testa. Postupak razvlačenja testa i filovanja uraditi 4 puta.
Kada je pita filovana, naspramne  strane preklopiti ka sredini da bude kao pismo i  tako slođženu pitu okrenuti naopačke da presavijeni deo dodje dole. Rukama pritiskati testo od sredine ka ivicama testa da bi se istanjilo i prekrilo tepsiju. Premazati sa 1 kašikom ulja,  1 žumancetom, posuti susamom, da stane 10-15 minuta i peći na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumeni.















Sundjer vekne





Na ovaj način spremljene vekne hleba dugo ostaju sveže i mekane kao sundjer.

2.5 dcl hladne vode
50 gr brasna
1 jaje
2.5 dcl vode
1 kasika suvog kvasca
1 kašičica šećera
60 gr kisele pavlake
1/2 dcl ulja
1 kašičica soli
800 gr brasna

Priprema:

U 2.5 dcl hladne vode dodati 50 gr brasna, dobro izmesati, kuvati  da se zgusne i ostaviti da se ohladi.
U 2,5 dcl male vode dodati 1 kašiku suvog kvasca, 1 kašičicu šećera,  da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 60 gr kisele pavlake, 1 kašičicu soli,1/2 dcl ulja, ohladjeno skuvano brašno sa vodom i 800 gr brašna.
Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje, izraditi i podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati u elipsast krug i urolati, staviti u kalup prethodno obložen papirom.
Premazati vekne sa 1 kažikom vode, po vrhu malo narezati, posuti susamom i ostaviti da stanu 25-20 minuta i peći na 180 stepeni 30 minuta.















понедељак, 14. децембар 2015.

Mentol štanglice




Potrebno je:

Za prvi sloj:

150 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina ili putera
100 gr čokolade
250 gr mlevenog keksa
50 gr pečenih mlevenih lešnika

Za drugi sloj:

200 gr tvrdih mentol bonboba
1 dcl vode
125 gr margarina ili putera
200 gr mleka u prahu
3-4 kapi mentol arome

Zaglazuru:

100 gr bele čokolade
40 gr margarina ili putera
2-3 mentol bonbone

Priprema:

U posudu staviti 150 gr šećera i 1 dcl vode, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene lešnike. Dobro izmešati i dok je masa topla staviti u kalup veličine 20 x 25 cm.
U posudu staviti mentol bonbone i 1 dcl vode, kuvati na tihoj vatri da se bonbone istope uz mešanje. Kad se istope, dodati 125 gr margarina da se istopi,  skinuti sa vatre i dodati 200 gr mleka u prahu, 3-4 kapi mentol arome,  dobro izmešati i staviti preko prvog sloja, izravnjati i ostaviti da se ohladi.
Istopiti 100 gr bele čokolade sa 40 gr margarina i staviti preko sloja od mleka u prahu. Dok se glazura nije još stegla posuti sa mlevenim mentol bonbonama.





















субота, 12. децембар 2015.

Proja sa gotovim korama





Potrebno je:

500 gr kora za pitu
3 jaja
3 dcl ulja
360 gr kukurznog žutog brašna sitno mlevenog
180 gr pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
6 dcl gazirane vode
1 kašičica soli
300 gr sitnog sira


Priprema:

Posudu za pečenje prečnika 30 cm pouljiti, preko staviti 3 kore polovina kore da visi preko posude.
Preostale kore iscepkati.
Umutiti 3 jaja, dodati gaziranu vodu i ulje. U ovu smesu dodati pomešano pšenično, kukuruzno brašno, so, sir   i prašak za pecivo. Mešati da se sastojci sjedine, pa dodati cepkane kore, mešati da se kcepkane kore sjedine sa ostalim sastojcima. Masu staviti u posudu sa korama, izravnjati i delovi kore koje vise preko posude staviti na izlivenu masu.
Pomešati 1 kašiku ulja sa 1 kašikom gazirane vode i premazati proju. Ostaviti da stane 20-30 minuta i peći na 180 stepeni 30-35 minuta. Prohladiti, seći na kocke i servirati.















петак, 11. децембар 2015.

Piletina sa njokama od bundeve





Potrebno je:

400 gr belog pilećeg mesa
so, mleveni biber
2 kašike soka od limuna
1/2 kašičice karija
2 kašike ulja
200 gr praziluka beli deo
2 čena belog luka
400 gr šampinjona

Za njoke:

500 gr očišćene bundeve
120 -150 gr brašna
20 gr putera
1 jaje
so
prstohvat muskatnog oraha

Priprema:

Meso iseći na kockice, posuti sa soli, mlevenim biberom, karijem, sokom od limuna i 1 kašikom ulja. Ostaviti da stane na hladnom mestu 30 minuta.
Bundevu iseći na kockice i kuvati u vodi dok ne omekša. Dobro ocediti od vode, viljuškom izgnječiti dodati puter, jaje, so, prstohvat muskatnog oraščića  i brašno. Zamesiti da se ne lepi za ruke. Razvaljati testo u obliku valjčića seći nožem deliće velićine 2 cm, oblikovati u valjčić pritisnuti na viljušku ili rebrastu daščicu.
Tiganj zagrejati, dodati piletinu i pržiti sa svih strana da požuti 10- ak minuta.
Izvaditi piletinu u istu posudu dodati 1 kašiku ulja, praziluk sečen na kolutiće i šampinjone sečene na veće kocke, pržiti dok ne omekša i ne ispari voda, posoliti, dodati  pasiran beli luk, i dodati pržene kocke mesa.
U medjuvremenu dok se meso i povrće prži u posudu staviti vode, posoliti i kad provri dodati njoke, kuvati dok ne isplivaju na površinu.
Vaditi njoke rupičastom kašikom i dodati u meso i šampinjone, izmešati i toplo servirati.