Pečena cvekla ima drugačiji ukus od kuvane i meni se više svidja. Ovako spremljena je odlična kao prilog uz pečeno meso.
Potrebno je:
1 kg cvekle
Za marinadu:
4 dcl vode
1 kašičica soli
3 kašike šećera
2 lista lovora
3 zrna karanfilića
6 kašika balzamiko sirćeta
1 kašika maslinova ulja
1/2 kašičice bibera u zrnu
Priprema:
Cveklu oprati, staviti u kesu za pečenje, zatvoriti kesu trakicom na 2 mesta bocnuti kesu nožem i peći na 200 stepeni oko 1 sat ( zavisi od veličine i starosti cvekle).
Ohladiti cveklu, oguliti i iseći na tanke kolutiće ili veće štapiće.
U posudu staviti sastojke za marinadu staviti na vatru i kuvati 1 minut od kad provri.
Toplom marinadom preliti isečenu cveklu, poklopiti providnom folijom i ostaviti da stoji na hladnom mestu preko noći da cvekla primi mirise i ukuse marinade pa koristiti.
Нема коментара :
Постави коментар