недеља, 15. фебруар 2015.

Karamel torta sa bananama





Potrebno je:

200 gr šećera
2 dcl slatke pavlake
4 banane

Za koru:

4 jaja
20 kašika šećera
20 kašika ulja
20 kašika mleka
25 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo

Za  ukrašavanje torte:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka ili gazirane vode
3 kašike šećera

Priprema:

U dublju posudu prečnika 26 cm karamelisati 200 gr šećera pa dodati 2 dcl slatke pavlake, mešati i kuvati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi pa dodati 4 banane izrezane na kolutiće i skinuti sa vatre. 
Umutiti 4 jaja, 20 kašika šećera, 20 kašika ulja, 20 kašika mleka, 25 kašika brašna i 1 prašak za pecivo. Preliti preko karamela i banana i peći na 180 stepeni dok ne dobije svetlo braon boju, tada preko staviti papir za pečenje,  temperaturu smanjiti na 160 stepeni i ispeći do kraja.
Kad se ispeče koru prevrnuti na tacnu, gore da dodje karamelisane banane. Kad se ohladi premazati tortu sa umućena 200 gr šlaga i 3 dcl mleka.

Tortu posuti sa grilijažem: Karamelisati 3 kašike šećera pa tečni karamel staviti na papir za pečenje da se stegne. Kad se stegne karamel usitniti sa kuvarskim čekićem.











Постави коментар